Blog

Dveřmi České školy TGM v Ciceru na předměstí amerického Chicaga pronesly svoji aktovku stovky dětí. Není divu, tahle škola za svými zdmi vyučuje češtinu už od roku 1921. Tehdy ve čtvrti kolem školy žila česká komunita. V současné době tam bydlí především komunita hispánská, ale každou sobotu sem dojíždí kolem 80 českých dětí.

Až budete mít oči unavené od čtení, doporučuji podcast Meandry dětské literatury. Vstřebávejte tak dětskou literaturu formou povídání o ní. Tento zdařilý podcast poslouchám od prvopočátku (jaro 2021) a neunikla mi ani jedna epizoda. Proč ani jedna jediná? Mám k tomu 5 důvodů.

Zlatá stuha 

25.09.2021

Už 29 let se se uděluje nejvýznamnější ocenění knižní tvorby pro děti Zlatá stuha. Navrch měly letos knížky humorné, s fantazíí a bodovaly i zvířecí hrdinové. A které knihy tedy byly ovinuty zlatou stuhou za letošek?

Říká se, že dětská literatura je předsálí literatury pro dospělé. Pro mě je to ovšem svět sám pro sebe. Svět pestrobarevný, plný fantazie a postupného objevování světa. Každopádně bych dětské knížky neobírala o jejich vlastní svět. A jaké jsou podle mě ty rozdíly?

https://www.facebook.com/profile.php?id=100086301356461